Even een oud topic omhoog halen, maar in de toekomst zullen mensen dit vast nog lezen en wil ik graag deze info nog gedeeld hebben.
De helm bestaat uit 2 onderdelen, de buitenschil, bij dure helmen van Carbon reinforced plastic, bij goedkope helmen van iets als een polycarbonaat. De functie van deze schil is het verdelen van de energie over de hele helm, bij impact. Bij oudere helmen die in de zon hebben gelegen, veranderen de materiaaleigenschapprn van die schil, waardoor de energie minder wordt verspreid.
Na een eventuele impact, gaat de energieoverdracht van de buitenachil naar de binnenste schaal. Deze "piepschuimen" schaal heeft als functie zoveel mogelijk van de energie te absorberen (door te vervormen). Wanneer die over de hele helm verspreid is, zal voornamelijk de schaal de energie absorberen, en niet uw hoofd.
De richtlijnen voor fabrikanten zijn er echt voor goede redenen, het is echt een belangrijk stuk veiligheid. Goedkope helmen hebben echt een veel minder goede beschermende werking na 3-5 jaar, zonder dat dit visueel waarneembaar is. Ik zou persoonlijk de gok niet willen nemen, de helm is toch het allerbelangrijkste veiligheidsmiddel op een motorfiets.